

Landelijke campagne tegen hiv-stigma
Ook in ons land hebben mensen met hiv nog regelmatig te maken met uitsluiting en discriminatie in hun omgeving. Uit angst voor oordelen en afwijzing durven velen hun hiv-status niet te delen met anderen. Vanwege dit stigma laten mensen zich ook minder snel testen, met als gevolg uitstel van behandeling.
Om het stigma tegen te gaan en meer solidariteit te creëren voor mensen die leven met hiv worden zoveel mogelijk selfies verzameld onder het motto ‘Let’s face hiv together’. Iedereen kan een selfie uploaden op de campagnewebsite www.millionpositivefaces.nl en deze delen via sociale media met de hashtag #millionpositivefaces.
Het streven is om tijdens de Wereld Aids Conferentie, deze zomer in Amsterdam, met een miljoen selfies een krachtig statement te maken tegen stigma en discriminatie van mensen met hiv.
‘Mensen met hiv hebben nog steeds te maken met negatieve reacties. Met deze campagne willen we mensen vragen hen te steunen door hun selfie te uploaden.’
Ook bedrijven die staan voor openheid en solidariteit, kunnen hun steun betuigen door zich aan te melden. Zij ontvangen een eigen bedrijfslink op de website waar medewerkers een selfie kunnen uploaden en delen via sociale media.
Paul de Leeuw, Angela Groothhuizen, Jörgen Rayman, Sara Kroos en anderen staan al op de site met hun selfie. Brokx: ‘Uiteraard vragen we meer bekende Nederlanders zich hard te maken voor deze campagne, een selfie te plaatsen en daarmee hun achterban en fans te motiveren hetzelfde te doen’.
Het getal 100x100x100 = 1 miljoen selfies staat symbool voor: 100% van de mensen met hiv in de wereld weet wat hun status is, allen hebben toegang tot hiv-zorg en bij iedereen slaat de behandeling aan. Het doorbreken van stigma en stoppen van discriminatie speelt daarbij een belangrijke rol.
Een duidelijk streven maar we zijn er nog niet. ‘Hiv is tegenwoordig goed te behandelen en gelukkig krijgen steeds meer mensen wereldwijd toegang tot medicatie. Het is zelfs zo dat iemand met hiv, die de juiste medicatie slikt en bij wie het virus langer dan zes maanden niet meetbaar aanwezig is, het virus niet kan overdragen. Maar een pil tegen stigma en onwetendheid bestaat helaas niet. Vandaar dat dit soort campagnes hard nodig zijn’, aldus Pieter Brokx.
De campagne #millionpositivefaces is een initiatief van de Hiv Vereniging in samenwerking met ViiV Healthcare en het OLVG, stadsziekenhuis van Groot-Amsterdam.
Door deze website te bezoeken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Sluit
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.